Padel is een racketsport die elementen van tennis en squash combineert. Het spel wordt in wedstrijdvorm altijd in dubbelspel (twee tegen twee) gespeeld, op een rechthoekig veld dat is omgeven door glazen wanden en hekwerk. Het speelveld is kleiner dan een tennisbaan en de bal mag, net als bij squash, via de wanden worden gespeeld.
De sport wordt gespeeld met een speciaal padelracket en een bal die lijkt op een tennisbal, maar door een iets lagere druk minder hoog stuitert. Padel draait om snelheid, techniek en strategie, maar is tegelijkertijd laagdrempelig en daardoor geschikt voor spelers van alle leeftijden en niveaus.
Padel werd in 1969 bedacht door Enrique Corcuera in Mexico. Corcuera had onvoldoende ruimte voor een volledige tennisbaan in zijn tuin en ontwierp daarom een kleinere versie, met muren rondom het veld die hij als onderdeel van het spel gebruikte. Deze aangepaste spelvorm groeide al snel in populariteit, eerst in Spanje en Argentinië, en verspreidde zich vervolgens naar de rest van de wereld.
In Spanje is padel inmiddels uitgegroeid tot de meest beoefende sport na voetbal. Ook in Zuid-Amerika en steeds meer Europese landen is padel niet meer weg te denken. Nederland behoort in deze groeisport als land tot de kopgroep.
Een padelbaan is 10 meter breed en 20 meter lang, omringd door glazen wanden en metalen hekwerk. De padelkooi is vier meter hoog aan de achterzijde en drie meter aan de zijkant. Het net in het midden van de baan heeft dezelfde hoogte als bij tennis. De kooiconstructie maakt een essentieel onderdeel uit van het spel, aangezien de bal na het stuiteren tegen de wanden mag worden gespeeld. Dit zorgt voor spectaculaire rally’s en tactische mogelijkheden die padel onderscheidend maken van tennis.
- Padelracket: Een padelracket heeft geen snaren zoals een tennisracket, maar is gemaakt van een stevig composietmateriaal met een schuimkern en gaten voor betere wendbaarheid en controle.
- Padelbal: Lijkt sterk op een tennisbal, maar heeft iets minder interne druk, waardoor het spel iets trager verloopt en geschikt is voor langere rally’s.
- Schoenen: Er bestaan speciale padelschoenen, vergelijkbaar met tennisschoenen, maar met een zool die geschikt is voor kunstgras en zand.
- Format: De puntentelling is hetzelfde als bij tennis. Er wordt gespeeld om twee gewonnen sets, waarbij sets zijn onderverdeeld in games. In een game loopt de score van 15-30-40-game. Win je zes games, dan win je de set. Bij een 5-5 stand wordt er tot de zeven gespeeld, met een zogeheten tiebreak op 6-6.
- Service: De service moet onderhands geslagen worden en moet eerst stuiteren voordat de bal de glaswand mag raken. De service mag niet na de stuit in het hek terechtkomen.
- Speelwijze: De bal mag de wanden raken, zolang deze eerst gestuiterd is binnen het speelveld. Spelers mogen de bal ook via de eigen glaswanden terugslaan. Een bal via het eigen hek gespeeld is fout.
- Spelers: Padel wordt hoofdzakelijk in dubbelspel gespeeld, hoewel er ook banen bestaan voor enkelspel.
Mensen die beginnen met tennis verkijken zich vaak op de moeilijkheidsgraad van die sport. Padel is relatief makkelijk aan te leren, ook voor beginners. Omdat de baan kleiner is en de bal minder snelheid heeft dan bij tennis, kunnen spelers sneller leuke rally’s spelen, zonder eerst een lang traject van trainingen in te hoeven. Hierdoor is padel aantrekkelijk voor mensen van alle leeftijden. Een beginnende padeller heeft hierdoor doorgaans sneller plezier in het spel.
Padel is een echte teamsport. Het wordt in principe met vier personen gespeeld, wat het ideaal maakt voor sociale uitjes, bedrijfsactiviteiten of vrienden- en familiebijeenkomsten. Bovendien is de sfeer bij padelclubs vaak informeel en gezellig.
Vergeleken met bijvoorbeeld squash of tennis is padel minder belastend voor gewrichten, omdat de afstanden kleiner zijn en het spel minder explosieve bewegingen vraagt. Toch is het een goede workout, vooral op het gebied van snelheid, coördinatie en uithoudingsvermogen.
De mogelijkheid om de bal via de wanden te spelen zorgt voor spectaculaire rally’s en verrassende wendingen in het spel. Het gebruik van de wanden maakt padel uniek en tactisch interessant. Doordat de baan kleiner is dan bij tennis, en je standaard met vier personen bent, wordt het spel na een gespeeld punt ook sneller hervat. Je bent dus meer tijd écht aan het spelen.
De afgelopen jaren zijn er in hoog tempo nieuwe padelbanen gebouwd, zowel bij bestaande tennisclubs als bij nieuwe, gespecialiseerde padelcentra. Hierdoor is de sport steeds toegankelijker geworden. In de avonduren is het echter zeker in de Randstad een uitdaging om op een aangenaam tijdstip spontaan een padelbaan te boeken. Dit illustreert dat de rek nog lang niet uit de groei van de sport is.
Veel mensen vragen zich af hoe padel zich verhoudt tot tennis. Hier een paar belangrijke verschillen op een rij:
ASPECT | PADEL | TENNIS |
Speelveld | 10 x 20 meter, met glazen wanden | 8,23 x 23,77 meter, open veld |
Racket | Compact, zonder snaren | Groter, met snaren |
Opslag | Onderhands | Bovenhands |
Speltempo | Lager, langere rally’s | Hoger, snellere slagen |
Speelvorm | Meestal dubbelspel | Enkel- en dubbelspel |
Wandgebruik | Actief onderdeel van het spel | Niet van toepassing |
De eerste padelbanen in Nederland verschenen rond 2010, maar de doorbraak vond pas echt een kleine tien jaar later plaats. Tennisclubs zagen padel als een kans om nieuwe leden aan te trekken en sportverenigingen experimenteerden met deze nieuwe sport. Vanaf 2018 begon padel in rap tempo te groeien. De samenwerking tussen de Nederlandse Padelbond en de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) zorgde voor meer bekendheid en organisatorische structuur. Daarnaast kwamen steeds meer commerciële aanbieders op de markt.
Tijdens de coronapandemie werd padel extra populair omdat het een buitensport is, die in kleine groepjes gespeeld kan worden. Het aantal padelbanen steeg van 150 in 2019 naar bijna 4.000 op dit moment. Het aantal actieve spelers in Nederland wordt inmiddels geschat op meer dan 600.000.
Recent onderzoek van de internationale padelfederatie (FIP) heeft aangetoond dat het aantal padellers wereldwijd de laatste drie jaar met maar liefst 50% is gestegen: Van 20 naar 30 miljoen.
Mondiaal zijn er nu 73.000 padelbanen te vinden en dit waren er in 2022 nog 42.000. Europa is marktleider van de continenten. Daar bevinden zich 59% van de spelers. Zuid-Amerika volgt met 23%. Madrid, Barcelona en Rome zijn de drie steden met de meeste banen.
Padel heeft de ambitie om ook een olympische sport te worden. Voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) Thomas Bach bracht een bezoek aan de Premier Padel Major van Italië in mei en noemde padel een ‘werkelijk indrukwekkende en snelgroeiende sport’.
Wil jij het beste padel ter wereld live zien? Hiervoor kan je in Nederland exclusief terecht bij CANAL+. Van februari tot en met december worden alle 23 toernooien van Premier Padel live uitgezonden. In deze competitie spelen alle beste spelers en speelsters ter wereld. Voor meer informatie over Premier Padel lees je dit artikel.